Meteen 189 passagiers voor eerste vlucht vanop Luchthaven Oostende

 

 

03/07/20 om 19:04

Redactie KW

Vrijdag, 18.20 uur: na bijna vier maanden stilte steeg op de luchthaven van Oostende voor het eerst weer een passagiersvliegtuig op. Bestemming: Palma de Mallorca. De luchthaven zegt "ongelooflijk blij" te zijn om eindelijk weer passagiers te kunnen verwelkomen, zij het met mondmasker.

De eerste vlucht van het zomeraanbod zat meteen afgeladen vol. "Goed voor 189 passagiers, twee piloten en vier stewardessen", vertelt Dieter Bruneel, directeur operaties van Tui fly. "Uiteraard waren er initieel meer vluchten gepland dan het huidig vluchtschema. We hebben de volledige planning moeten herzien. Dat was een ongelofelijke puzzel. Egypte bijvoorbeeld, laat nog geen reizigers uit ons land toe, maar er zijn nog andere landen die dezelfde maatregelen hanteren. Dan moet je als touroperator gaan zoeken hoe we die toestellen eventueel kunnen inzetten. Van zodra een bepaald land groen licht geeft, is het aan ons om daar snel mogelijk op in te spelen en zo de bestemming toe te voegen aan ons zomeraanbod."

Pieter Demuyck (48) uit Izegem is voorzitter van Selectair, de overkoepeling van 115 reisorganisaties. Daarnaast heeft hij ook een reisbureau in Izegem. Hij vertrekt op prospectie en reist zo mee met de eerste vlucht vanuit Oostende. "Normaal zou daar nu geen tijd voor zijn", lacht Pieter. "We zitten normaal in een van de drukste periodes van het jaar. Helaas liggen de kaarten door corona anders. Ik vlieg mee om ter plaatse de situatie in de hotels te gaan bekijken. Hoe hotels hun gasten gaan ontvangen en uiteraard ook hoe de vlucht verloopt in coronatijden. We kregen meer dan de helft boekingen minder binnen. We zijn met ons reisbureau vooral gespecialiseerd in Amerika. Helaas wordt reizen naar Amerika en Canada nog niet toegelaten. Een vierdaagse reis naar Brittanniƫ bijvoorbeeld compenseert het geleden verlies niet. Het zijn erg moeilijke tijden voor de reissector. Maar toch zijn we blij dat we toch terug kunnen opstarten."

Reis voor verjaardag

Moeder en dochter Martine Vanthuyne (60) en Julie Desmet (21) uit Roeselare kregen een reis naar Palma de Mallorca cadeau van hun man en vader. "We kregen deze reis voor onze verjaardag", glundert het duo bij het inchecken. "Elk jaar gaan we samen op reis om wat van elkaar te genieten. Papa blijft dan thuis", gaat Julie verder.

"Normaal zouden we naar Benidorm gaan, maar vanuit Oostende vertrekken, lukte niet. Daarom kozen we voor een nieuwe bestemming. Eigenlijk stond de reis morgen gepland, maar we kozen ervoor om vandaag al te vertrekken. De schrik zat er echter wel even in dat we niet zouden kunnen vertrekken, je weet maar nooit... Maar kijk, we zitten een uurtje verwijderd van het 'boarden'. Het ziet ernaar uit dat we toch een weekje van de Spaanse zon zullen kunnen genieten. Schrik om besmet te raken? Helemaal niet. Je kan evengoed in eigen land besmet raken. Als we ons aan de opgelegde maatregelen houden, dan is het risico klein."

"Schrik om besmet te raken? Dat kan evengoed in eigen land ook gebeuren" - Julie Desmet

Zaterdag staan opnieuw twee vluchten gepland, naar Alicante en Malaga. "Momenteel staan al 261 vluchten gepland komende zomer, maar we hopen er daar nog enkele aan toe te voegen. Het gaat om een gemiddelde van een tweetal vluchten per dag, soms meer. Mensen dienen zich echter wel aan wat maatregelen te houden. Aan boord is het bewaren van de afstand van anderhalve meter onmogelijk. Daarom vragen we aan alle passagiers om hun mondmasker gedurende de hele vlucht aan te houden en om te blijven zitten. Indien nodig kan een toiletbezoek echter wel. We bieden onze reizigers ook de kans om gratis hun handbagage in te checken. We willen vermijden dat mensen boven elkaar de handbagage in de daartoe voorzien plaatsen gaan stoppen en op die manier sneller in contact komen met elkaar. Als alle passagiers eenmaal van boord zijn, wordt het volledige toestel gedesinfecteerd", geeft Dieter Bruneel nog mee

Comfort

De luchthaven nam heel wat maatregelen om de veiligheid van passagiers, personeel en hun naasten te garanderen. "We moeten onze passagiers met een vertrouwd en veilig gevoel kunnen verwelkomen en laten reizen", aldus ceo Marcel Buelens. "Zo is het dragen van een mondmasker verplicht in het volledige luchthavengebouw. Het ontsmetten van de handen kan aan verschillende ontsmettingsposten verspreid over de luchthaven. Verder werden de balies voorzien van schermen uit plexiglas en maken stickers op de vloer de passagiers attent op de social distancing van 1,5 m."

"Aan de veiligheidscontrole wordt elk bakje ontsmet en schoongemaakt en alle medewerkers op de luchthaven dragen mondmaskers en handschoenen. Om het comfort van de passagiers te verhogen hebben ze tevens de mogelijkheid om mondmaskers, handschoenen en desinfecterende handgel aan te kopen via de automaat aan de hoofdingang van de luchthaven."

Marcel Buelens heeft goede hoop dat het regionale karakter van de Oostendse luchthaven in deze coronatijden een troef is. "Door een betere spreiding van de vluchten zal het aantal passagiers doorheen het luchthavengebouw erg beheersbaar zijn. Verder garanderen wij nog steeds, ook met de genomen maatregelen, korte wachttijden aan de check-inbalies, gevolgd door een vlotte veiligheidscontrole. Daarbovenop zijn er geen lange wandelafstanden doorheen onze luchthaven en bent u in no time van de parking tot aan de gates." (JRO-HH)

Bron: Redactie KW